Doc.gr
Posted: Monday, 07 September 2015
Πρόωρη εκσπερμάτιση- τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Μία από τις καταστάσεις για τις οποίες πολύ συχνά τα ζευγάρια προσέρχονται στο γραφείο κάποιου ειδικού, είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση. Τα ζευγάρια συνήθως αναφέρουν μία τέτοια κατάσταση ως πρόβλημα, όταν η εκσπερμάτιση πραγματοποιείται πριν τη διείσδυση, κατά τη διάρκειά της ή πολύ λίγο μετά τη διείσδυση.

Είναι σύνηθες οι ενδιαφερόμενοι να έχουν διαφορετική μεταξύ τους περιγραφή για το χρόνο κατά τον οποίον επέρχεται η εκσπερμάτιση, συμφωνούν όμως κατά κανόνα στο ότι οι εμβολικές κινήσεις που πραγματοποιούνται δεν επαρκούν για την απόλαυση της σεξουαλικής πράξης.
Σύμφωνα με τα κριτήρια που ακολουθούνται σήμερα για τη διάγνωση μιας περίπτωσης πρόωρης εκσπερμάτισης, η προωρότητα πρέπει να παρουσιάζεται επίμονα και επαναλαμβανόμενα στα χρονικά σημεία που περιγράψαμε παραπάνω και οπωσδήποτε, πριν από το επιθυμητό για το άτομο (και κατ’ επέκταση για το ζευγάρι) χρονικό σημείο.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση ως διαταραχή διακρίνεται σε πρωτογενή και επίκτητη, γενικευμένη ή μη και ψυχογενούς ή μη αιτιολογίας.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που είναι πιθανό να οδηγούν στην εμφάνιση του φαινομένου της πρόωρης εκσπερμάτισης, τόσο οργανικοί, όσο και ψυχογενείς. Οι οργανικοί παράγοντες περιλαμβάνουν λοιμώξεις, φυσιολογία, νευρολογικά θέματα και συνέπειες χρήσης φαρμάκων. Στους ψυχογενείς εντάσσονται κυρίως το άγχος, ο θυμός, η απογοήτευση, η κακή εικόνα του εαυτού και η χαμηλή ποιότητα στη σχέση.

Για τις περιπτώσεις ψυχογενούς αιτιολογίας, προτείνονται συγκεκριμένες μέθοδοι και διαδικασίες, τις οποίες το άτομο, αλλά και το ζευγάρι συστήνεται να ακολουθήσουν για ορισμένο διάστημα, προκειμένου να επιμηκυνθεί σταδιακά ο χρόνος στον οποίον επέρχεται η εκσπερμάτιση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά και με άλλα θέματα του ατόμου και του ζεύγους, εμφανή ή λιγότερο εμφανή, που σχετίζονται όμως άμεσα με το τελικό αποτέλεσμα και τη σεξουαλική επίδοση.                                                                                            
                                                                  
                                                                                      Κατερίνα Ζήση
                                                                               Ψυχολόγος-Σεξολόγος
                                                                  Υπεύθυνη των υπηρεσιών του "ΣΤΗΡΙΞΙΣ"




  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: